Today.ua

Зарплати українських IT-фахівців впали: “В Каліфорнії вони стають бомжами“

Зарплати українських IT-фахівців впали, проте ця сфера, як і раніше, входить до рейтингу найбільш високооплачуваних. При цьому у розвинених країнах такого доходу недостатньо для забезпечення комфортного життя. Розглянемо, як змінилася ситуація на ринку праці.

Вперше від початку повномасштабної війни медіанна зарплата розробників знизилася. Ще півроку тому вона становила 3435 доларів, а зараз – вже 3300 доларів. Максимально "збідніли" IT-фахівці рівня Senior. Їхня зарплата впала до 4738 доларів (-163 долари).

Професіонали рівня Middle одержують 2500 (-100 доларів). Junior шість місяців тому могли розраховувати на 1000 доларів, а зараз – вже на 950 доларів, а інтерни – на 350 доларів замість 450 доларів.

Падіння зарплат не торкнулося айтішників рівня Lead+. Медіанні зарплати досвідчених фахівців рівня Tech Lead та Architect залишаються на колишньому рівні, а дохід Team Lead трохи знизився (-25 доларів у порівнянні з літом 2023-го).

Тепер на заробітну плату у 5000 доларів можуть претендувати розробники з великим досвідом у ІТ (від 10 років), хоча ще півроку тому на цю суму могли розраховувати спеціалісти з 8-річним досвідом.

Найбільше розробників проживають у Києві (36%) та Львові (18%). Зарплати скоротили у більшості міст, зокрема й у цих містах, де вони традиційно найвищі. У столиці медіанна заробітна плата впала до 3619 доларів (-131 доларів), а у Львові до 3500 доларів (-225 доларів).

Найвищі медіанні зарплати залишилися у розробників, які використовують основну мову програмування Scala – 5600 доларів (+100 доларів). На другому місці Go з 4500 доларами (-500 доларів).

Інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначив, що під час повномасштабної війни багато українців втратили прибутки або вони скоротилися у кілька разів. Однак айтішники, як і раніше, отримують високі зарплати навіть працюючи на внутрішньому ринку. При цьому вони практично не платять податки, тому почуваються відмінно. Однак їх доходів явно недостатньо для розкішного життя у розвинених країнах.

"А коли вони виїжджають в Німеччину, чи не дай боже в Каліфорнію, то там вони одразу стають бомжами. А в Німеччині просто посередніми людьми", - підкреслив Фурса. 

Раніше повідомлялося, що в Україні під час війни виник гострий дефіцит фахівців, деяким з яких підвищили зарплати на 50%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ