Today.ua

В Україні подорожчала оренда квартир: скільки коштує житло у Вінниці, Києві, Львові та інших містах

В Україні подорожчала оренда квартир. Названо ціни на житло у Вінниці, Києві, Львові та інших містах. Столиця опинилася на третьому місці за вартістю однокімнатних квартир.

В Україні поменшало бажаючих купувати квартири, їх частіше знімають. Максимальний попит спостерігається на однокімнатне житло. Найпопулярніше місто – це Львів. Там вартість однокімнатної квартири становить 16 000 грн. В Ужгороді потрібно заплатити в середньому 15 100 грн, а в Києві – 13 000 грн. Такі дані представлені ЛУН.

Зазначається, що стрибок цін у Львові пов'язаний із невеликою кількістю вільного житла. Це місто користується величезною популярністю не тільки у переселенців, але й у туристів, які шукають квартири.

В Івано-Франківську та Черкасах за однокімнатну квартиру потрібно заплатити близько 10 000 грн, у Рівному – 10 500 грн, у Хмельницькому – 9000 грн. У Тернополі таке житло обійдеться у 9000 грн, у Вінниці – 11 000 грн, у Чернівцях – 9400 грн, у Одесі – 7500 грн, а у Полтаві – 8000 грн. У Житомирі житло коштуватиме 9800 грн, у Миколаєві та Харкові – 4000 грн, у Сумах – 4500 грн, у Чернігові – 5700 грн, а у Запоріжжі – 5000 грн.

Для аналізу економічної доцільності купівлі житла розраховують співвідношення річної орендної плати до вартості квартири. Середня ціна квартири у Києві еквівалентна 15 рокам її оренди, у Львові – 11 рокам, в Одесі – 17 рокам, а у Харкові – 20 рокам.

У 2023 році ринок нерухомості в Україні відновлюється у всіх сегментах. Найвищий попит – на готові чи практично готові квартири. Громадяни з побоюванням ставляться до вкладення коштів у будинки на ранньому етапі будівництва.

Будівництво нових об'єктів йде повільно, а попит низький. Це пов'язано зі складнощами на фронті – багато наших співвітчизників не поспішають витрачати кошти за умов нестабільної обстановки в країні. Якщо тенденція збережеться, на ринку може виникнути дефіцит квадратних метрів. Але якщо ситуація не погіршуватиметься, можливе збільшення кількості угод купівлі-продажу житла.

Раніше повідомлялося про подорожчання квартир у новобудовах у 2024 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ