Today.ua

Залишилось 2 тижні: хто з українських пенсіонерів повинен пройти ідентифікацію по відео, щоб не втратити виплати

Деяким українським пенсіонерам треба встигнути до Нового року підтвердити свою особу, щоб продовжувати отримувати виплати. У Пенсійному фонді розповіли, кому і для чого потрібно пройти цю процедуру.

У грудні ПФУ затвердив порядок проходження відеоідентифікації пенсіонерів, які набули статусу внутрішньо переміщеної особи до 24 лютого 2022 року. Раніше, щоб отримувати пенсію, вони мали проходити раз на півроку ідентифікацію у відділенні Ощадбанку. Однак під час карантину цю обов'язкову вимогу скасували, а зараз знову повернули.

Як записатися на проходження відеоідентифікації

Тим пенсіонерам, яким потрібно пройти відеоідентифікацію, до 31 грудня включно необхідно зайти на сайт Пенсійного фонду України та у верхній частині екрана вибрати вкладку "Ідентифікація у режимі відеоконференцзв'язку".

Потім на екрані з'явиться форма, яку потрібно заповнити. У вікні, що пропонуватиме спосіб проведення відеоідентифікації, потрібно вибрати один із запропонованих додатків: Google Meet, Signal, Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, Zoom. У разі потреби вкажіть вид послуги, яку необхідно забезпечити під час відеоідентифікації (перекладач жестів, фізичний супровід персонального асистента або помічника тощо).

Після заповнення анкети дайте згоду на передачу даних та натисніть "Подати заяву".

До заяви пенсіонер може додати ідентифікаційні документи: паспорт, пенсійне посвідчення, довідку про надання ідентифікаційного номера, свідоцтво про народження, трудову книжку тощо. Розмір кожного файлу не повинен перевищувати 1 Мб.

Як проходитиме ідентифікація

Після подання документів в режимі онлайн із заявником зв'яжеться уповноважений працівник органу Пенсійного фонду для погодження часу та способу проведення відеоідентифікації. Процедура здійснюється протягом 30 календарних днів, але не раніше ніж 10 робочих днів з дати подання заяви.

Ідентифікація по відео займатиме не більше 20 хвилин. Пенсіонеру під час розмови потрібно буде пред'явити своє пенсійне посвідчення. Працівник ПФ ставитиме багато запитань, щоб переконатися, що це саме цей громадянин, а не шахрай. Обробка даних триватиме до 13 днів. Про рішення ПФ пенсіонера повідомлять. Також зазначається, що якщо поганий зв'язок, то дату ідентифікації можуть перенести.

Раніше повідомлялося, що з 1 січня в Україні посилять правила виходу на пенсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ