Today.ua

Як зміниться курс долара з 1 лютого: економічний прогноз

В Україні очікується підвищення курсу долара. З'явився економічний прогноз про зміну вартості валюти у лютому.

Своїм баченням ситуації на валютному ринку поділився начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий. Вони повідомив, що готівковий курс коливатиметься у межах 37,5-39,5 грн. Можливе подорожчання у продажу та здешевлення долара у купівлі.

Аналітик зазначив, що на курс на готівковому ринку впливатимуть різні чинники. Однак наступного місяця в банках він буде вищим за курс купівлі до 0,6 грн, а в обмінниках різниця може досягати 1 гривні і більше.

Лєсовий зазначив, що готівковий ринок підлаштовуватиметься під ситуацію на міжбанку, а різниця між готівковим та безготівковим курсами не перевищить 0,5-1 грн. Курси купівлі на готівковому ринку конкуруватимуть між собою.

"Наприклад, різниця між курсами купівлі у банках та обмінних пунктах буде досить незначною – на рівні 0,1-0,2 грн", - спрогнозував експерт.

НБУ різко підвищив офіційний курс

Нацбанк визначив офіційний курс долара на 29 січня – 37,78 грн, що на 20 копійок перевищує поточний, що діє у вихідні. Однак він все одно нижчий за історичний максимум у 38,22 грн, зафіксований 10 січня.

Раніше заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук уточнив, що в умовах режиму гнучкості зміна курсу в той чи інший бік – це нормальне явище, регулятор про це попереджав.

Відзначено, що при погіршенні ситуації на ринку курс може послаблюватися і підвищуватися, якщо події покращуються, як це було у жовтні та листопаді.

Нагадаємо, що Нацбанк з 1 грудня 2023 року зняв ліміти на купівлю валюти – українці можуть купувати у банках та обмінниках стільки доларів, скільки їм потрібно.

Раніше повідомлялося, що буде з доларом через затримку міжнародної допомоги, і чи варто масово скуповувати валюту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ