Today.ua

В Україні з'явився третій тариф на газ: як розрахувати суму платежу за внутрішньобудинкову трубу

В Україні запровадили третій комунальний тариф на газ. Побутові споживачі повинні оплачувати утримання внутрішньобудинкової труби. Стало відомо, як розрахувати суму платежу.

У ГазПравді повідомили, що всі співвласники багатоквартирних будинків можуть дізнатися, яку плату їм потрібно вносити за технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Оператори газорозподільних мереж опублікували дані з орієнтовною вартістю ТО. Наразі складають графіки проведення по кожному будинку. Слід шукати свою адресу на сайті оператора ГРМ, який обслуговує будинок.

Наприклад, середній платіж з технічного обслуговування газових мереж у Київській області становитиме 320 грн з квартири. Однак сума залежатиме від кількості квартир, технічних особливостей мереж та розраховуватиметься індивідуально. Вказана сума стягується не за місяць, а за весь період технічного обслуговування, який здійснюватиметься раз на 3-5 років.

Періодичність перевірок залежить від мереж. Внутрішньобудинкові системи, термін експлуатації яких перевищує 25 років, повинні перевіряти раз на три роки, а якщо їм менше 25 років – раз на п'ять років.

Представлені цифри приблизні, до них не включені транспортні витрати - їх для кожної багатоповерхівки розрахують окремо.

Якщо співвласники будинку самостійно не обирають виконавця технічного обслуговування, ним буде місцевий оператор ГРМ. Договір не підписуватимуть із кожним співвласником окремо, він вважається укладеним у разі надання послуги.

А у випадку з обслуговуванням мереж та обладнання у квартирах слід платити окремо. Усі власники повинні самостійно укласти додатковий договір із оператором ГРС або іншою компанією.

Раніше українців попередили про підвищення тарифів на газ та світло у 2024 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ