Today.ua

В Україні стане менше груп ФОП: держава обмежить кількість підприємців на “спрощенці“

В Україні зміняться правила введення бізнесу для підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування. Зокрема, уряд вирішив зменшити кількість груп ФОП та підвищити розмір податку для деяких категорій платників.

Чиновники ухвалили Національну стратегію доходів, яка обмежить кількість підприємців на "спрощенці". Перше, що хочуть зробити – об'єднати 2 та 3 групи ФОП в одну. Юридичним особам взагалі заборонять перебувати на спрощеній системі, підвищивши їм ставку єдиного податку до 18%.

Щодо ФОП 1 групи, то замість фіксованого податку вони сплачуватимуть відсоток від доходу. Інші підприємці на "спрощенці" також сплачуватимуть відсоток з доходу, який становитиме 3-17% залежно від виду діяльності.

Важливо розуміти, що ця стратегія про зміни у спрощеному оподаткуванні є вимогою МВФ. Усі зміни запрацюють не в один день, адже треба погодити багато пунктів у Податковому та Митному кодексах. Планується втілити всі зміни для ФОП до 2030 року.

Також держава хоче обмежити перелік видів діяльності, що дозволяють перебувати в 1 групі спрощеного оподаткування, та змусити всіх ФОП 1 групи.
користуватися касовими апаратами та вести облік товарів.

Агровиробникам, у свою чергу, держава також з часом підвищить податок, щоб вони перейшли на загальну систему оподаткування.

Раніше повідомлялося, що податкова служба отримає доступ до даних про банківські рахунки українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ