Today.ua

В Україні можуть запровадити продовольчі картки, якщо Захід не дасть нам фінансової допомоги

Ані США, ані Європа досі не ухвалили обіцяних пакетів фінансової допомоги нашій країні. Через це є реальна загроза, що Україна може ці кошти не отримати або отримає їх значно менше за потребу. У такому випадку вже цьогоріч бюджетна галузь в Україні опиниться у великій скруті. А наступного року доведеться замість зарплат запроваджувати для мільйонів українців продовольчі картки.

Таку тривожну перспективу не виключає фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Причому, як каже фінансист, проблеми не обмежаться лише бюджетним сектором, але зачеплять і військових. Усе дуже просто: люди, що не матимуть грошей, нічого не купуватимуть, або купуватимуть мізер. Через це податки впадуть до мінімуму. А отже, фінансувати військо не буде з чого.  

"Якщо не буде фінансування соціальних витрат за рахунок зовнішньої допомоги, внутрішнє споживання значно скоротиться, а разом з ним пропорційно скоротяться і податки для фінансування армії", - прогнозує Кущ.

Щоправда, залишається ще надія на кредит, який МВФ обіцяв Україні у вигляді кількох траншів. Але по-перше, цих грошей не вистачить на покриття усіх потреб, а по-друге, це не безповоротна допомога, а гроші, які даються Україні під чималий відсоток. Кредитна ставка дорівнює 7%. До того ж, в обмін на таке кредитування Україна мусить виконувати усі жорсткі вимоги, записані в Меморандумі з МВФ.

Наразі також немає механізму перерахування податків з російських активів, які заблоковані у Європі. Через це обсяг кількарічної фінансової допомоги від ЄС може зрештою звестись до 20-30 мільярдів євро замість обіцяних 50 мільярдів.

Ще менше певності щодо допомоги від США. Там усе залежатиме не лише від того, як демократи порозуміються з республіканцями, а ще й від бажання конкретного політика сподобатись американцям. Адже рік, що настав – це рік виборів у США. І відповідно всі політики будуть вкрай обережні у своїх рішеннях. Адже нині для них головне завдання – сподобатися своєму виборцю і нічим його не роздратувати.

Момент істини може настати наприкінці лютого. Якщо до того часу допомогу Україні від США не затвердять, то упродовж 2024 року наша країна вже нічого й не отримає. Втім, у поточному році Україна ще якось може протриматись на тому запасі міцності, який вона має. Але вже з наступного року країна може поринути у прірву безгрошів'я, голоду та справжньої гуманітарної катастрофи.

"Тобто вже тоді можлива гіперінфляція, падіння економіки, затримки соціальних виплат, тобто перестануть виплачувати пенсії. І тоді Україна може перейти на карткову систему, коли бюджетникам будуть видаватися не зарплати, а якісь продуктові набори або картки, щоб люди просто не вмирали від голоду. Це - апокаліптичний сценарій, який реальний, якщо не буде необхідного обсягу зовнішньої допомоги", - спрогнозував аналітик.

Нагадаємо, уряд має намір частині ВПО залишити виплату державної допомоги після 1 лютого. Хоча відповідно до постанови, яка нині чинна, вже з 1 лютого понад 2 мільйони ВПО втратять державну допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ