Today.ua

Українців попередили про різке подорожчання автомобільного палива після новорічних свят

Українців попередили про різке подорожчання палива. Стало відомо, що ціни підуть вгору після новорічних свят.

Про це повідомив засновник мережі АЗС Prime Дмитро Льоушкін на сторінці у Facebook. Очікується, що мережі АЗС додадуть до вартості пального до 2 гривень за літр, що пов'язано зі зміною світових цін на нафту та зростанням курсу валют.

"Чекайте на зростання цін на АЗС. Зростання буде відчутним. Валюта і нафта не залишили шансів", – зазначив експерт.

За словами Льоушкіна, цінники підвищать невдовзі після Нового року – за кілька тижнів. Аналітик спрогнозував перегляд цінової політики до 15 січня з огляду на той факт, що з роботи випаде перший тиждень 2024-го.

Дмитро Льоушкін пояснив, що великі мережі АЗС, такі як WOG та ОККО, перепишуть цінники після свят. Ті, у кого є клієнти в містах, ймовірно, не змінюватимуть їх напередодні Нового року.

Фахівець припустив скорочення маркетингу чи бонусів на заправках. Вони вважають, що підвищення цін буде прихованим до 8 січня і стане явним після цієї дати.

Вказано, що останнім часом підвищення курсу валют на міжбанку сприяє підвищенню цін. Справа в тому, що деякі податки на автомобільне паливо прив'язані до євро. А за імпортні нафтопродукти трейдери розраховуються доларами. Тому будь-які зміни курсу валюти відбиваються на кінцевій собівартості пального.

На вартість палива впливають і світові ціни на нафту, які останнього тижня стрімко збільшуються.

Льоушкін уточнив, що здешевлення пального на 4-5 гривень за літр в останні місяці було пов'язане з падінням цін на нафту, яке вже припинилося. "Чорне золото" почало дорожчати.

"Більше немає ціни у 72 долари, немає ціни у 74 долари, але вже є 80 доларів за барель. Тобто нафта вже не допомагає стримувати ціни на АЗС", - цитує засновника мережі АЗС Prime "УНІАН".

Раніше повідомлялося, що в Україні втричі збільшать акциз на автогаз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ