Today.ua

Україна може залишитися без грошей партнерів: Гетманцев повідомив, що буде з обороною та соцвиплатами

Бюджетники побоюються, що Україна в 2024 році може залишитися без грошової допомоги партнерів. Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев повідомив, що у такому разі буде з обороною та соцвиплатами.

Депутат ВРУ висловив упевненість у тому, що особливих проблем із поповненням бюджету держави не буде. Він вважає, що у нас достатньо коштів на казначейському рахунку. Є певний запас міцності: у грудні Україна отримає €1,5 млрд від Єврокомісії та $1 млрд від Норвегії. Вже надійшли кошти у розмірі $2,1 млрд від Японії, а також $900 млн – від МВФ.

Багато колег Гетманцева вважають, що проблеми із соціальними виплатами можуть виникнути вже у січні. Він назвав ситуацію із грошима напруженою, але складнощі перебільшені.

У 2023 році акумулювали три джерела доходів – податок на надприбутки для банків, Дорожній фонд та перенаправлення ПДФО з місцевих бюджетів до державного. Йдеться про додаткові 200 млрд грн, які можуть правити на пріоритетні витрати – оборону та соціальну сферу.

"Теоретично, у разі неотримання допомоги є два рішення: гірше і найгірше. Погане рішення – секвестр (скорочення видатків бюджету). Ще гірше рішення – бюджетна емісія (друк грошей). Це найгірше, що може бути, адже емісія є податком на бідних та підриває макроекономічну стабільність", - цитує Данила Гетманцева Forbes. 

Джерелом бюджетних надходжень також є детінізація у контексті виконання структурного маяка у меморандумі з МВФ. Але обсяг таких коштів не можна спрогнозувати. Це можуть бути гроші від детінізації тютюну чи іншого товару.

Нагадаємо, що президент Джо Байден на початку жовтня подав запит до Конгресу на потреби національної безпеки понад $100 млрд, $60 млрд з яких мають бути направлені на допомогу Україні.

Раніше Гетманцев зробив заяву щодо реформи податкової системи в Україні, яку наблизять до європейської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ