Today.ua

У Швейцарії виник гострий дефіцит працівників: які вакансії та зарплати пропонують українським біженцям

У Швейцарії виник гострий дефіцит працівників. Названо вакансії та зарплати, які пропонують українським біженцям.

Наприкінці року на ринку праці Швейцарії залишалися відкритими понад 250 тисяч вакансій. Максимальна нестача фахівців – у галузі медицини, а також у будівництві. Зафіксовано високу потребу у працівниках готельного сектору, у сфері інформаційних технологій, а також роздрібної торгівлі.

Найбільше вакансій було розміщено у Цюріху, Аргау, Берні, Санкт-Галлені та Люцерні. За даними Інституту Готліба Дутвейлера, в якому провели дослідження, навіть після працевлаштування 50 тисяч фахівців на рік, все одно до 2030-го будуть необхідні ще 400 тисяч. Таким чином, іноземці мають високі шанси на працевлаштування у цій країні.

Найнеобхідніші професії у Швейцарії

Наприкінці минулого року найбільшим попитом користувалися такі професії як електрик, монтажник сантехніки, розробник ПЗ, тесляр, технік з обслуговування, продавець-консультант, менеджер проектів, спеціаліст охорони здоров'я, спеціаліст з догляду/медсестра, полімеханік, комерційний службовець, кухар, фахівці з автоматизації, логістики та роздрібної торгівлі.

У Швейцарії потрібні керівники будівельних проектів, слюсарі, системні інженери, бригадири, механіки, маляри та садівники.

Зарплати у Швейцарії

Заробітні плати у Швейцарії стартують від 2800 євро на місяць. "Мінімалка" офіційно встановлена лише у деяких кантонах.

Більшість українських біженців у цій країні – жінки. У 2023 році у Швейцарії було працевлаштовано лише 20% наших співвітчизників зі статусом S (захисту). Цього року влада планує збільшити цю кількість до 40%.

Українкам пропонують роботу:

Середня заробітна плата українських біженців у Швейцарії – 4804 євро.

Нагадаємо, яких працівників не вистачає в Україні: названо найзатребуваніші спеціальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ