Ціни на картоплю в Україні різко зростають, що може суттєво вплинути на бюджет споживачів. Виробництво залишається стабільним, але здорожчання пов'язане з сезонними факторами та високими витратами на зберігання.
Про це розповіли Олег Пендзин, директор Економічного дискусійного клубу, та Світлана Литвин, аналітик Клубу аграрного бізнесу.
Одна з причин – це сезонне здорожчання, що спостерігається щороку. Традиційно восени відбувається стрибок цін на картоплю, це пов'язано з завершенням сезону та зменшенням пропозиції, оскільки багато домогосподарств вже встигли реалізувати свій врожай до початку зими. Це призводить до збільшення попиту, що, відповідно, підсилює тиск на ціни. Вартість на продукт зростатиме й надалі, принаймні до кінця березня», – говорить Олег Пендзин.
В Україні щороку вирощується близько 18-20 млн тонн картоплі, з яких майже 98% вирощується в господарствах населення. Лише 2% обсягу вирощуються промисловими підприємствами.
Популярні зараз
Українці назвали умови для переговорів із Кремлем
В Україні зменшиться кількість автомобілів із ГБО
Важливою причиною зростання цін є високі витрати на обслуговування овочесховищ, а також втрати врожаю через неналежні умови зберігання. Ціни в супермаркетах варіюються від 22,89 грн за низькоякісну картоплю до 37,4 грн за фасовану першого гатунку.
Експерти запевняють, що картоплі українцям вистачить, адже національна норма споживання становить 123 кг на рік на особу, а вирощується значно більше. Україна також збільшила експорт картоплі до 38,3 тис. тонн, а імпорт скоротився до 12,9 тис. тонн.
Ціни на картоплю можуть змінитися вже у найближчі місяці з появою імпорту молодої картоплі з Єгипту та Ізраїлю, що призведе до зниження вартості старої картоплі. Однак зараз український ринок має достатньо власного виробництва і не потребує імпортної картоплі.
Читайте також, що в Україні злетіли ціни на картоплю, цибулю, моркву, буряк та капусту.