Today.ua

Стало відомо, коли в Україні виростуть тарифи на газ, гарячу воду та опалення

Тарифи на газ, гарячу воду та опалення в Україні залишатимуться незмінними, доки не закінчиться дія мораторію на підвищення комунальних тарифів. Це має статися у 2025 році, зазначили у Нацбанку.

Таким чином, у 2024 році вартість комунальних послуг для українців залишиться незмінною. Це одна з умов, прописаних у меморандумі з Міжнародним валютним фондом.

Але це не означає, що на початку 2025 року тарифи на газ, воду та опалення різко підскочать. Підвищення планується поступово, і якщо тарифи зростатимуть, то в кілька етапів. В уряді при цьому пообіцяли, що цей процес супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями.

"Незважаючи на необхідне усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що подальші урядові рішення щодо приведення тарифів на ЖКП до ринкового рівня враховуватимуть високу соціальну значущість тарифів. Тому очікується, що їх підвищення буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями", - заявили у НБУ.

У поточному опалювальному сезоні Україна закриває потребу в газі із власних запасів. Блакитного палива, яке на сьогоднішній день видобувається в Україні, достатньо для потреб населення та підприємств, які продовжують роботу у воєнний час. Побутові споживачі платять за газ у середньому 7,7-9,99 гривні за кубометр. Нафтогаз продає споживачам паливо за 7,96 гривні за кубометр.

Щодо тарифів на опалення та гарячу воду, то й вони залишаться незмінними наступного року, а виробники тепла для промисловості продовжать купувати блакитне паливо за ринковими цінами.

Раніше повідомлялося, що тарифи на електроенергію в Україні 2024 року підвищать до 3,5 грн/кВт-годину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ