Today.ua

Податок на нерухомість: скільки платитимуть українці у 2024 році

В Україні власники нерухомості повинні сплачувати податки, якщо її розмір перевищує встановлені норми. Для квартири це 60 кв. м, а для дому – 120 кв. м. Стало відомо, скільки потрібно буде вносити у 2024 році.

Цьогоріч податок стягуватиметься за попередній, 2023 рік. Оподаткування передбачено лише для квартир та будинків, площа яких перевищує ліміти. Наприклад, якщо у квартирі 76 кв. м, то треба буде сплатити лише за 16 "зайвих" квадратів.

Квитанції на оплату надсилає податкова служба. У платіжках буде вказано термін, коли потрібно внести кошти, а також точну суму. Для пенсіонерів немає відстрочок чи пільг – на них поширюються загальні правила.

Податкова ставка на житло розраховується, виходячи з мінімальної заробітної плати на 1 січня 2023 року. Тоді вона складала 6700 грн. Розмір податку за понаднормову житлову площу не перевищуватиме 1,5% за квадратний метр. Таким чином, максимальна плата за кожен додатковий квадрат складе 100,5 грн (6700х1,5%).

Квитанції на нерухомість за минулий рік слід сплатити до 1 липня 2024 року. Якщо платіжка так не надійшла, потрібно звернутися до ДПСУ. Пам'ятайте, що платіж можуть порахувати одразу за два роки – якщо у році рахунок так не було виставлено.

Якщо проігнорувати вимогу податкової сплатити за нерухомість, доведеться зіткнутися з пенями та штрафами. На погашення заборгованості дається місяць від строку, зазначеного у квитанції. Якщо гроші не надійдуть, розмір боргу збільшиться на 10%, якщо на довше – на 20%. При накопиченні суттєвої заборгованості у ситуації розбиратиметься суд.

Раніше стало відомо, що український бізнес планує звільнити від сплати одного податку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ