Цього року українці святкують Різдво 25 грудня. Незважаючи на нову дату, традиції залишаються ті ж самі - 12 страв на столі, серед яких кутя, узвар, борщ, вареники та інші традиційні смаколики. Експерти підрахували, скільки коштуватиме мінімальний продуктовий набір продуктів до різдвяного столу.
Тетяна Попович розповіла, що деякі продукти в Україні традиційно подорожчали напередодні свят. Насамперед йдеться про імпортні продукти, які тижнями простоюють на кордоні через блокаду.
Водночас вітчизняні овочі взимку подешевшали, а отже, той самий борщ обійдеться українцям за цілком прийнятною ціною.
Цибуля, буряк, морква та картопля нині коштують на 60 – 70% менше у порівнянні з попереднім роком. Середня вартість кілограма картоплі станом на 19 грудня становить 16 грн, моркви – 11,90 грн/кг, капусти – 11,84 грн/кг, цибуля – 16,12 грн за кг. За середніми підрахунками, 3 л пісного борщу коштуватиме в середньому 150 гривень.
Головною стравою на Святвечір є, звичайно ж, кутя. Мед, горіхи та мак протягом року не подорожчали, проте ці продукти самі собою недешеві.
Орієнтовно приготувати 250 грамів куті обійдеться в середньому 300 гривень. Родзинки (200 г) коштуватимуть приблизно від 30 до 60 грн, за 150 грамів цукатів доведеться віддати в середньому від 24 до 54 гривень, за горіхи десь до 60 гривень. Найдешевший мак коштуватиме 25,6 гривні за упаковку, а ціни на мед сильно відрізняються від виробника – від 150 до 270 гривень.
Якщо ви хочете поласувати рибою на Різдво, то скумбрія свіжоморожена подорожчала в грудні на 3% - до 125,80 грн за кг. Живий короп у супермаркетах також зростає у ціні перед святами. На сьогоднішній день риба коштує у середньому 165,95 грн/кг. А ось слабосолений оселедець обійдеться в українцям 156,45 грн за кг.
До різдвяного столу часто подають соління. У когось є домашня консервація, а в кого ні - вибирають огірки, помідори, гриби та капусту на ринках та в супермаркетах. Ціни відрізняються. За квашену капусту в середньому просять від 40 до 80 грн. за кг, мариновані гриби коштують від 84 до 94 грн. за 500 г.
Щоб зварити узвар, вам знадобляться сухофрукти. Середня вартість 250 г "сушки" становить 35,5 грн.
Якщо ви збираєтеся готувати вареники та голубці, то вам також знадобиться борошно, олія, м'ясо, рис, для начинки вареників - картопля, сир, тощо.
Експерт підрахувала, що стіл на Святвечір цього року коштуватиме українцям у середньому від 900 гривень до 1 200 гривень, залежно від набору продуктів.
Раніше експерти підрахували вартість новорічного столу з урахуванням "Олів'є", "Шуби" та інших традиційних делікатесів.